Saturday, November 20, 2010

Ngày Nhà Giáo Việt Nam ♥ Vietnamese Teacher's DAY

Ngày hôm nay là một ngày lễ khá đặc biệt ở đất nước tui (Việt Nam). Ngày 20 tháng 11 được gọi là ngày nhà giáo Việt Nam, là lúc mà chúng ta có dịp thể hiện sự biết ơn đến thầy cô. Thật thú vị là, ở Hàn Quốc người ta cũng có một ngày tương tự nhưng vào ngày 15 tháng 5.

Today, there is a quite special event in my hometown. The day of Nov 20th is called “Vietnamese Teacher’s Day” by which we can show our grateful to our teachers. Interestingly, I got to know that Korean people also have the same day but in May 15th.

Chúng ta có thể hiểu giáo dục là một quá trình xảy ra trong xã hội, giúp chuyển giao các kiến thức tích lũy, kinh nghiệm cũng như các giá trị (tinh thần, tư duy) từ thế hệ này sang thế hệ khác. Do vậy, không ai có thể từ chối vai trò quan trọng của ngành giáo dục và thầy cô là những người với vai trò là đạo diễn trong cuốn phim lớn này.

As education is the process by which society deliberately transmits its accumulated knowledge, skills and values from one generation to another (from Wikipedia). Therefore, nobody can avoid the importance role of Education and teachers are the directors in such Great Movie.

Ở đất nước chúng tôi có một câu nói “Nhất tự vi sư, bán tự vi sư”. Hiện nay, tui là một sinh viên đang học tiến sĩ, lẽ dĩ nhiên là tui đã có biết bao người thầy người cô trong cuộc đời và thỉnh thoảng tui cũng đứng vai trò như một người thầy.

In our country, we have a saying “your teacher is the person who teach you, even a half of a word”. Currently, as a PhD student, I do have a lot of teachers and sometimes I do involve in some situation as a teacher.

Có một suy nghĩ của tui mà hôm nay tui muốn chia xẻ là:

I have a thought that I want to share is:

“Nếu bạn là một giáo viên hoặc trong một số tình huống nào đó bạn dưới vai trò như là một người thầy, thì bạn nên làm hết mình để làm một người NGƯỜI THẦY TỐT nhất có thể”. Tui tin là những NGƯỜI THẦY TỐT sẽ có thể làm thay đổi thế giới theo chiều hướng tốt hơn.

“If you are a teacher or be involved in some situation as a teacher, you should do your best to be a GOOD TEACHER”. I believe that GOOD TEACHERS can change our world positively.

Nhân ngày hôm nay, tui muốn nói lời cảm ơn tới các thầy cô trong cuộc đời tui và chắc chắn là nhiều người trong số đó đã có ảnh hưởng rất nhiều đến con đường mà tui đang đi…

I would like to say thanks to all of my teachers in my life and for sure, some of them have affected me a lot…

Và hãy nhớ rằng, cha mẹ luôn là những người thầy người cô đầu đời của bạn… d(^-*)b

And remember… your dad & your mom are your “first in life” teachers… d(^-*)b

Picture from "http://329.blogspot.com/"

5 comments:

 1. Chuc mung thay co ngay nha` giao Viet Nam 20-11!
  Lau lau viet blog nhung van viet hay ghe "ung ho^, ong xa~ em na(m bo*` one"! ^^

  ReplyDelete
 2. Yes, you are right.
  Parents and good teachers teach us so much, even bad teachers also give us some different thoughts.

  I totally agree your opinion on “If you are a teacher or be involved in some situation as a teacher, you should do your best to be a GOOD TEACHER”. That's very true.

  Thank you!!

  ReplyDelete
 3. Hi Galaxy! Welcome back!! Great to read you again!!

  Blogtrotter Two is ~waiting for you to answer the legendary question: «What is the creature that walks on four legs in the morning, two legs at noon and three in the evening?» ;)
  Enjoy and have a great week!

  ReplyDelete
 4. @Gardener-Sinya: I believe you are doing the same ^^

  @Trotter: hehe thanks for keep observing my blog and the answer for your question is: "humnan"

  At the beginning of life (the morning) he crawls as a baby on all fours. During the middle of his life he walks on two legs (noon) and at the end of his life (the night) he walks with a cane (three legs). The cane is an ancient symbol representing knowledge according to Egyptian belief. (I got it from http://wiki.answers.com)

  ReplyDelete
 5. Dear friend,

  Thank you.
  I totally agree with you, and then I corrected my blog.

  ReplyDelete

Thanks for stop by my blog, leaving your words, sharing your feeling with me... Sincerely ^^

Related Posts with Thumbnails